Mediaondernemer John de Mol heeft zijn belang in verzekeraar Delta Lloyd vergroot. Dat leverde mogelijk al een paar miljoen winst op.

Verzekeraar Delta Lloyd ligt sinds het najaar van 2015 flink onder vuur op de beurs. In de afgelopen twaalf maanden verloor het aandeel liefst 68 procent van zijn waarde.

Media-ondernemer John de Mol ziet de forse koersdaling van Delta Lloyd duidelijk als een beleggingskans. Op 2 februari meldde De Mol een belang van 3 procent in Delta lloyd.

Donderdag bleek uit een melding bij de beurstoezichthouder AFM dat De Mol zijn belang in Delta Lloyd inmiddels heeft uitgebreid tot ruim 5 procent.

Kwakkelend verzekeringsbedrijf

Delta Lloyd  worstelt met zijn verdienmodel, want traditionele levensverzekeringen zijn minder populair en met bankspaarproducten valt minder te verdienen.

Daarnaast moet het bedrijf in verband met strengere toezichtregels zijn kapitaalbuffers verhogen. Delta Lloyd wilde  daartoe aanvankelijk voor maximaal 1 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven. Maar woensdag meldde Delta Lloyd bij de presentatie van de jaarcijfers dat de uitgifte beperkt kan worden tot 650 miljoen euro.

Dat laatste is goed nieuws voor zittende aandeelhouders.  De uitgifte van nieuwe aandelen betekent dat de winst over meer aandelen verdeeld moet worden en dat is in principe nadelig voor bestaande aandeelhouders. Hoe kleiner zo'n emissie, des te beperkter de verwatering voor zittende aandeelhouders.

De Mol en Delta Lloyd

Afgelopen woensdag, de dag waarop De Mol de uitbreiding van zijn belang tot 5 procent meldde, steeg het aandeel Delta Lloyd met 3,7 procent in reactie op het nieuws van de beperking van de aandelenemissie.

Een blik op de koersontwikkeling van Delta Lloyd laat zien De Mol al een aardig zakcentje heeft kunnen verdienen aan Delta Lloyd.

Op 2 februari, toen De Mol de aankoop van 7,2 miljoen aandelen Delta Lloyd meldde, sloot het aandeel op 5,17 euro. Nu is het onwaarschijnlijk dat De Mol zijn belang op één dag heeft opgebouwd. Uit data van beursbedrijf Euronext blijkt dat er sinds de tweede helft van januari dagelijks tussen de 3 en 6 miljoen aandelen Delta Lloyd zijn verhandeld.

Als De Mol zijn eerste belang van 3 procent in januari dit jaar heeft opgebouwd, is dat gebeurd op koersniveaus die schommelden tussen de 4,84 euro en 5,70 euro. Per saldo zit je dan op instapniveaus die zo'n 4 procent onder het koersniveau van deze donderdagochtend liggen, toen het aandeel Delta Lloyd 5,46 euro noteerde.

Met een ruwe schatting kom je dan uit op een winst van een kleine 1,5 miljoen euro voor De Mol voor de aankoop van 3 procent van Delta Lloyd.

Kleine zes miljoen

Laat je eenzelfde berekening los op de uitbreiding van De Mol's belang naar 5 procent, in de periode tussen 3 februari en 24 februari, dan heeft dat pakweg zo'n 4,5 miljoen euro opgeleverd.

Bij elkaar dus mogelijk een kleine zes miljoen euro winst voor De Mol. Voor een doorsnee Nederlander een vermogen; voor de man die volgens zakenblad Quote 2,5 miljard euro waard is niet onaardig, maar vooralsnog geen echte klapper.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl